Anyám könnyű kosztot ígért

„Anya csak egy van, és arról is a végén derül ki, hogy tud főzni”

Dés M. Atrium

ANYÁM KÖNNYŰ KOSZTOT ÍGÉRT

Dés Mihály édes-bús monokomédiája a Spinozában

77 pesti recept. Gasztronómiai anyaregény (Corvina, 2014) c. könyve alapján színpadra alkalmazta, rendezte és előadja a szerző.

Rendezői tanácsadó Czeizel Gábor

A darab

Csipkelődő anyaportré, humoros családregény és cinikusan játékos (vagy inkább kesernyésen kedélyes?) magánnézeti történelmi tabló a XX. századról. A szerző monokomédiaként határozza meg darabját, de feltehetőleg csak azért teszi ezt, hogy ne kelljen monodrámát mondania. Merthogy drámának valóban nem dráma. Igaz, nem is színtiszta komédia.


A darab főhőse

Dés Magda (1923-2013) 14 éves kora óta tevékenykedett a legkülönfélébb munka- és szerepkörökben, és közben hat neveletlen gyereket nevelt föl több-kevesebb sikerrel. Egyikük, a harmadszülött, ezzel művével próbálja szublimálni közismert anyakomplexusát. Sokan csodálták Sütimama kalandos életét, isteni főztjét és bonyolult, ámde varázslatos személyiségét, melyet most ez az igéző anyaidéző monológ tár a Spinoza nézői elé.


A darab szerzője

Dés Mihály (1950) volt már újságkihordó és újságíró, műfordító és műítész, ingatlan és irodalmi ügynök, piáros és egyetemi tanár, filmszínész és lapkiadó, valamint idegenvezető, cégvezető, műsorvezető, sőt, majdnem őrsvezető is, de pechére leszavazták. 1986-ban Barcelonába költözött, spanyolul publikált, ám 60 éves korában elhatározta, hogy magyar író lesz. Pesti barokk címen 2013-ban publikálta első regényét.


A szerző mint előadó

Színészként Dés Mihály 1971-ben debütált az Universitas együttes Ruszt József által rendezett legendás Passióban, majd kisebb feladatok után több főszerepet is kapott. Ilyen volt Enyedi Ildikó 1985-ös vizsgafilmje, az Új könyvek, Bacsó Péter 1987-ben bemutatott Banánhéjkeringője és a Dárday István–Szalai Györgyi A dokumentátor c. alkotása (1988). Több évtizedes kihagyás után Dés éppen a Spinozában mutatkozott be újra előadóként. Idén októberben stand up komédiásként lépett föl az Ez nem vicc! című one man showjával, amit most az Anyám könnyű kosztot ígért követ.


77 pesti recept. Gasztronómiai anyaregény

A könyv hátsó borítójáról: „Fergeteges családregény, főzési szentháromsággal és konyhai tízparancsolattal ellátott gasztronómiai útmutató, különleges, ám –ennek ellenére– megbízható szakácskönyv, bájosan vicces képeskönyv és, mindenekelőtt, szeretetteljesen csipkelődő anyaportré – ennyi, s más semmi Dés Mihály letehetetlen új könyve, melyet a szerző édesanyjának, a legendás Sütimamának élete és étele ihletett.”

Kritikák, információ a könyvről


Premier: 2015 december 2

További előadások 2015-ben: december 9

Jegyek, információ: Spinoza

Advertisements