Ki lehet boldog?

FB, 2015 április 28

Gizi lányom kétségbeesetten skype-ol Barcelonából: egy amerikai jóbarátja mindenáron be akarja bizonyítani neki, hogy boldognak lenni nemcsak érdemes, de lehetséges is. „Papa, nyomjuk le”, sürget. „Mondjál valami jó idézetet, amitől bekussol.” Tekintve, hogy Gizim amerikai jóbarátja fiatal, jóképű és dúsgazdag, nem esik nehezemre, a pimasz fráter megleckéztetése. Elsőként az „Eszmélet” vonatkozó sorai jutnak eszembe:

„Láttam a boldogságot én,

lágy volt, szõke és másfél mázsa.

Az udvar szigorú gyöpén

imbolygott göndör mosolygása.

Ledõlt a puha, langy tócsába,

hunyorgott, röffent még felém –

ma is látom, mily tétovázva

babrált pihéi közt a fény.”

Megkeressük az angol fordítást, de rájövünk, hogy ez egyszerre túl intellektuális és túl háztáji egy jóképű és jógazdag amerikai fiatalembernek, akinek biztos nem volt még böllérbicska a kezében és nem vett részt hajnali disznópörkölésen. Akkor valami világosabbat. A showbussinesből. Tessék, egy Ingrid Bergman idézet: „Mi a boldogság? Jó egészség és rossz memória.”

„Azért ne becsüljük le a fickót”, mondja Gizi. „Okos srác az.” Akkor viszont nincs más hátra, mint a boldogság és a szép remények két nagy szakértőjéhez, Kafkához vagy Flaubert-hez fordulni. Beérjük Flaubert-rrel: „A boldogsághoz három dolog kell: butaság, önzés és jó egészség, de butaság nélkül nem ér az egész semmit.”

Gizi megnyugszik: „Ez jó lesz. Úgyis egy tök szorongós, önértékelési gondokkal küszködő csávó, és butának biztos nem akar látszani.”

Advertisements

Leave a comment

Filed under Web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s