Kommentált tartalomjegyzék

Dés Marci illusztrációival

I. EPIFÁNIA VAGY AMIT AKARTOK

1984 január 6, Vízkereszt

A regény narrátor-főszereplője, a 32 éves Koszta János a nagymamijával él Bp. belvárosában. Ezen a zord estén meglátogatja őt a 17 éves Évi, akivel János ugyan már hetyegett egyszer, de most dugnak először, és a Narrátor meglepetésére ez egy mágikus élménnyé, afféle profán epifániává sikeredik. Kár, hogy a kilencvenes éveiben járó Nagyi időnként megtöri a mágiát. Az csak mellékesen derül ki –de aztán a könyv egyik leitmotivumává válik–, hogy Főhősünk disszidálni készül Gábor nevű barátjával Amerikába.

1

Évi érkezése.

 

II. GÁLÁNS ÜNNEPSÉGEK

70-es, 80-as évek                                                    

Narrátor megállapítja, hogy azzal nem megy semmire, ha 35 oldalon azt írja le, hogy egy nő az ágyába keveredik. Az eseményeknek peregniük kell, mint a keleti mesékben. Stratégiát vált, és nekiáll mindenféle gáláns kalandoknak a lehető legszabadabb asszociációján keresztül eljutni a történethez, amit el szeretne mesélni.

2

Személyiségteszt a 80-as évek éjszakájából

III. ÖNÉLETRAJZI EVANGÉLIUM

1952-1984

Narrátor rájön, hogy jópofa dolog az anekdotázás, csak éppen parttalan, mint a realizmus, hisz még mindig nem jutott el oda, ahová szeretett volna, vagyis az Évivel való kalandjához. Ez így nem mehet tovább! Szép sorjában el kell mesélni mindent az elejétől fogva. Nekifog tehát, hogy megírja a curriculum vitaéjét, amibe bizony belekeveredik egy kis családregény, egy kis ponyva, egy kis história, egy kis hisztéria, de még így is csak ott fejeződik be, ahol az első és második fejezet: hogy összejött Évivel. Tűrhetetlennek találván ezt a helybenjárást, elhatározza, hogy rendet tesz az elbeszélésben, és elmeséli –de csak a következő fejezetben, ebben már épp eleget fecsegett!– hogyan is ismerte meg Évit.

 3

56-os disszidálási kisérlet. Koszta J. családregényének egyik epizódja

IV. IMMACULATA CONCEPTIO

1983 december 8, a Szeplőtlen fogantatás napja

Egy külvárosi, ún. alternatív házibuli sajnálatos eseményei, ahol a Főhős ottragad éjszakára, többedmagával egy ágyban kénytelen aludni Évivel, akit aznap este ismert meg. Ezen a csak az alvás szempontjából promiszkuus, de szexuális szempontból patyolattiszta éjszakán a Szeplőtlen fogantatást egy több szempontból is félreérthető petting váltja ki.

4

Érdemes elmenni arra rákosszentmihályi házibulira???

 

V. ADVENTI KOSZORÚ

1983 december 9 ­– december 31

Az előző fejezetben leírt éjszaka és az első fejezetben leírt epifánia közti várakozó időszak történései: gyerekkori karácsonyi emlékek, az 1984-es év köszöntése erősen ellenzéki környezetben, vallásfilozófiai reflexiók Jézusról maszturbálással megspékelve, három hangra írott bohókás példabeszéd a giccsről egy karácsonyi tematikájú Ady-vers nyilvános szavalata kapcsán…

5

Az utolsó vacsora pesti változata a XX. sz. legvégéről

 

VI. UTAZÁS AZ ÉJSZAKA MÉLYÉRE

1984 február 2

Jellegzetes éjszaka a 80-as évekből. János a szokásosnál is jobban a lovak közé csap. Nem kell csodálkozni rajta: Évi otthagyta miatta a paliját, ami azért nagy felelőséget ró egy olyan felelős férfira, mint Főhős. Sok figura, sztori, csaj, helyszín, pia. Az éjszakába más idősíkok is beúsznak, pl. egy jó héttel később megrendezett farsangi maszkabál történései, ahol a hajdani demokratikus ellenzék legjelesebbjei jelmezekben jelennek meg. Néhányan azon szereplők közül, akik a saját nevükön szerepelnek ebben a jelenetben alkalmat kapnak arra, hogy kommentálják fellépésüket, illetve kijavítsák a Narrátor róluk alkotott portréját.

6

Ez az éjszaka minden éjszaka

 

VII. NAPLÓ

1984 február 29

Főhős –mivel kamaszkora óta naplót vezet (igaz, elég rendszertelenül)– azt hiszi, hogy ez feljogosítja őt arra, hogy a műfajjal kapcsolatos gondjait és gondolatait megossza az olvasóval. Miután ezt megtette, áttekinti élete folyását: az Évivel való kapcsolatát, nagymamájával való együttélését, az anyjával való konfliktusait és e tartalomjegyzékbe nem is való dolgokat, úgymint a saját szétesését, a disszidálás döcögő előkészületeit, egykori legjobb barátjával, a festő Gergővel, való kiábrándító találkozását…

7

“Pont akkkor szakítsak a Marival, amikor végre jó vele?”

 

VIII. PÉLDABESZÉDEK

A szocializmusról szóló legjobb vicceknek kis antológiája. Főhős és néhány barátja már régóta dolgoztak rajta, és most hogy kész lett, a szamizdat AB kiadónál fogják kiadni.

8

Vlagyimir Iljics személyesen!

 

IX. CONFESSIO

Március egyik utolsó napja

A hajdani legjobb barát, Gergő öngyilkossága váltja ki ezt a kitárulkozást. A Naplóban leírt utolsó találkozásuk számos eleme kiegészül, korrigálódik és egyéb szennyesek is (családiak, szerelmiek) előkerülnek, többek között az apja ödipikus körülmények között bekövetkezett halála. Az is kiderül, hogy –útlevélkérelme kapcsán– be akarják szervezni őt.

9

Az ember nem tudta, hogy sírjon vagy röhögjön

 

X. JELENTÉSEK KÖNYVE

1984 április 5 – 27

Főszereplőnk, Koszta Jancsi a jelentések tág műfajának öt változatába keveredik bele, úgymint…

  1. a) Spionjelentés. Főhős beszervezésével kapcsolatos második találkozó fordítva elbeszélve. Vagyis Főhősünk a saját beszervezőjéről jelent…
  2. b) Pszichoanalitikai esetnapló. Főhősnek némi gondja van Évi orgazmusával. Itt ezt úgy adja elő, mintha ő lenne a lány frigiditását kezelő analitikus.
  3. c) Memorandum. János kiutazási papírjaival bajok vannak, Gábornak viszont sikerül elutaznia. Ez a vállalati memók modorában megírt jelentés G. búcsúztatásáról számol be igen objektívan.
  4. d) Lektori jelentés. Foglalkozására nézve János szabadúszó: lektor, fordító, dramaturg, bár az álma az, hogy forgatókönyveket írjon. Ez sehogyse akar összejönni. Itt Főhős volt katonatársa és jelenlegi ellensége ír lektori jelentést János egyik filmötletéről, egy kudarcba fulladt osztrák-magyar sarki expedóció történetén alapuló képtelen sztoriról.
  5. e) Kihallgatási jegyzőkönyv. Az öngyilkos barát, Gergő egy kéziratot hagyott Jánosnak. Ezt Gergő özvegye adja át neki, s így megismerjük annak a házassági drámának a női változatát, melynek férfi-felét az előző fejezetben olvashattuk bizonyos együttérzéssel.

10

Galambos et. álcázási képességét kedvező természeti adottságai is elősegítik

 

XI. TEMETŐI RONDÓ

1984 május 3, a Szentkereszt megtalálásának napja

Főhős, a nagyanyja és Ilus (a Nagyi lánya) elmennek az Óbudai temetőbe. Félreértések, veszekedések, nosztalgiázások, sírok közti bolyongás, családi történetek, végső megbékélés és búcsú…

11

Kriptában csörögnek a halottak, egymás tyúkszemére taposnak

 

XII. ANNUNTIATIO

1984 május 21 – 27

Bűntények, árulások, revelációk. Nagyi elesik: combnyaktörés, kórházi passió. Jani fölfedezi, hogy Évi naplót ír. Kutat, talál. Közben egy rettenetes filmforgatásba is belekeveredik. A teljes összeomlás már ott kukucskál az az alagút végén…

12

Ördögi látomás egy közkórházban

 

XIII. ÚTKÖZBEN

1984 május 21 – 27

Gábor N.Y.-ban szenved, János Pesten. Ezen szenvedés epizódjait mesélik egymásnak. Jancsi kudarca nemcsak szakmai és anyagi: Nagyi meghal, Évi terhes lesz, a gyereket elvetetik. Gábor csalódott Amerikában, semmi se jön össze neki. Újabb viccantológia készült el, ezúttal zsidó-témakörből, film- és üzleti ötletek sorjáznak, Jani szerelmi válsága, Gergő posztumusz kézirata, Évi orgazmusa és megannyi egyéb dolog kerül megtárgyalásra.

13-copy

Mindenütt jó, de a legjobb sehol (pesti közmondás)

 

XIV. ASSUMPTIO

1984 augusztus 15. Mária mennybenetelének napja

Kerti mulatság, melyen Évi ha nem is a Mennybe száll, mint annak idején a Szűz Mária, de frankón eltűnik. Számos meglepetés, fordulat.

14

Jó, jó, eltűnik, de a végén meglesz. Igaz, abban sincs öröme senkinek

 

XV. PRÉDIKÁTOR KÖNYVE

1984 november 1, Mindenszentek

János szinte mindent és mindenkit elveszített. Ezt azért tényleg nem várta volna. Kap is egy kis idegösszeroppanást. A Hidegkúti Ideggondozóba kerül, ahol megvilágosodik, bölcs és belátó lesz. Ott írja meg ezt a regényt is, amit bizonyos elejtett utalásokból már eddig is sejteni lehetett. Kijózanodásának köszönhetően helyre teszi életét és közben mesél a hidegkúti intézményben megismert emberekről, legújabb fölfedezéseiről, megtéréseiről.

15

Csendélet az ideggondozóban

 

XVI. APOKALIPSZIS A LENIN KRT. ÉS A MAJAKOVSZKIJ U. SARKÁN

1984 szeptember 11

Az idegösszeomlás napjának és lefolyásának tárgyszerű leírása. Ez után az esemény után kerül a hidegkúti diliházba.

16

Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér…!

 

XVII. VISITATIO                                                                            

2004 április 12, Húsvét hétfő (Pascua de Resurrección)

20 évvel az e könyvben elbeszélt események után Gábor, az Amerikába disszidált barát foglalja össze, mi is történt azóta, hogy János összeomlott és felépült. Ahhoz képest nem is olyan sok.

xvii

Mecsoda diferencia! Megérte hagyni, hogy leváltsák a rendszert. 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s