Nyelvi ínyencségek

Egyáltalában nem stiláris finomságok miatt lebilincselő olvasmány Réz Pál interjú–memomárja, a „Bokáig pezsgőben” (és hogy miért azt, talán egy későbbi posztban majd leírom), de –akaratlanul is– fölbukkan néhány tanítanivaló bon mot. Például az, amikor 68-ban Párizsból visszajőve ír egy naplóféleséget a kint látott hepajról, amiben a diákforradalom egyik híres jelszavát, az Il est interdit d’interdire-t „tilos tiltani”-nak fordítja. Megmutatja a naplót bátyjának, a jeles műfordító Réz Ádámnak (akivel amúgy nem volt különösképpen meghitt viszonyban), és az csak annyit mond neki: „Nem tudsz te fordítani, öcsi”. „Miért”, sápad el az öcskös. „Mert ezt úgy kell fordítani, hogy „tilos a tilos…” Hát igen.

Egy másik alkalommal azt firtatja beszélgetőpartnere, a társalgást kimondottan diszkréten, mintegy a háttérből irányító, de mégiscsak irányító Parti Nagy Lajos, hogy mi Réz Pál viszonya a saját életművéhez, mit tart róla? Réz nem áltatja magát: végtére is ő elsősorban szerkesztő volt, irodaklomszervező, jó, lefordított egy csomó könyvet, meg írt jónéhány esszét, dehát nem olyan eletmű ez, mely „ércnél maradandóbb”, vagy ahogy Kosztolányi fordította, teszi hozzá, „ércnél maradóbb”. Parti Nagy finoman, de kapásból csapja le a lasztit: „maradjunk abban, hogy azért fércnel maradóbb.”

Az utalás egyébként Horatius Ódáinak bevezető sorára vonatkozik: „Exegi monumentum aere perennius”, amit Kosztolányi eképpen fordított le:

“Emléket hagyok itt, mely ércnél maradóbb,

s a királyi gúlák ormánál magasabb…”

Devecseri Gábor pedig így:

“Áll ércnél maradóbb művem, emelkedett
emlékem, s magasabb, mint a királyi sír…

Bede Anna pedig emígy:

“Ércnél is maradóbb művet emeltem én ,

fenséges piramis csúcsa nem ily magas…”

Advertisements

Leave a comment

Filed under Irodalom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s