A mosoly országa

FB, 2015 szeptember 25

 

A magyar közvélemény egy aránylag hangadó részének lelki szeme előtt egy olyan ország vágyképe lebeg, ahol nagy, csöndes nemzeti egyetértés honol, „legalábbb a legfontosabb kérdésekben”, melyek besorolását persze ők maguk kívánják eldönteni. Ebben az operett-utópiában nincsenek alapvető nézeteltérések, az ideológiai árkok szépen be vannak temetve, viszály-göröngyeik elboronálva, a szekértáborok felszámolva, a szerekek egyirányba tolva-húzva… Ha az örökös pártütők, bajkeverők, kákán is csomót keresők, politikai riválisok és ellenfelek belátnák végre, hogy nemzeti megbékélés nélkül nem jutunk egyről kettőre, akkor tuti, hogy azonnal megtörne –Örkény szavaival– az ezeréves pechszéria.

A politikai paletta mindkét oldalán makacsul tartja magát ez a vágyálom, a különbség köztük csak az, hogy –az emberek felhatalmazása által felhatalmazva– az egyik fél már egy A Nemzeti Együttműködés Rendszere nevű akciótervvé kovácsolta ezt a kishitűek által ábrándnak minősített ideális társadalmi modellt. Sajnálatos módon a másik félnek nem tetszik (ez) a rendszer, és –igaz, csak igen diszkréten– folytonosan viszályt próbál szítani.

Legalábbis eddig. Mert mostantól minden megváltozott: új korszak küszöbére érkeztünk (a határ szót most nem forszíroznám), innnentől kezdve ezt már úgy hívják, hogy a Mosoly országa. Mondjuk eddig is így hívták, csak eddig ezt viccből mondták. Most viszont beélesedett a dolog.

Azt történt ugyanis, hogy tegnap egy ún. liberális tanácskozás alkalmából nemcsak hogy zokszó nélkül leült egy asztalhoz az MSZP, a Fidesz, a Jobbik és a statisztikailag kimutathatatlan Magyar Liberális párt képviselője, hanem ráadásul teljes egyetértésre is jutottak, és –ebből a jeles alkalomból– felváltva dicsérték Orbán Viktor áldásos tevékenységét. És nem ám akármilyen kérdésben értettek egyet, hanem a menekültügyben.

Most túl azon, hogy Orbán Viktor politikájával egyetlen demokrata sem érthet egyet, és hogy egy Jobbikossal pedig még szóba se szabadnia állnia, tényleg figyelemreméltó, hogy éppen abban a kérdésben találták meg a közös hangot, amiben Orbán és csahosai olyan eszeveszett ostoba, embertelen, közveszélyes és nemzetellenes praktikát folytattak, hogy –a mai Libération egész oldalas (sic) szalagcímét idézve– „Magyorország Európa szégyene” lett.

Nem mennék most bele a menekültkérdés változatos, ámde egyhangúan lehangoló megoldási javaslatainak taglalásába. Ezen a blogon is, máshol is, megírtam már az álláspontom, és nyilván még többször fogok foglalkozni e kérdéssel. Most csak azon próbálok spekulálni, hogy mi vihette rá a magát szocialistának valló Mesterházy Attilát és a liberálisként nem ismert Szent-Iványi Istvánt erre a különlegesen szégyenletes közszereplésre.

Mivel nem vagyok a konspirációs elméletek híve, két mezei ötlettel állok elő. Az egyik, hogy –értesülvén egy kormányközeli közvéleménykutató intézet legújabb jelentéséről, miszerint a Fidesz négy teljes ponttal növelte szavazóbázisát– nem akarnak egy népszerűtlen álláspontot képviselni, inkább beállnak a szemükben sikeresnek látszó kormánypolitika mögé. Bizonyára nagy előnyöket remélnek ettől.

A másik föltevésem az, hogy ők is csak emberek, mégpedig jó kis képviselői fizetésben részesülő emberek, akik nem szívesen válnának meg a posztjuktól. Nem szeretnek ők csínbe menni. Békességet akarnak és abban reménykednek, hogy jó magaviseletüket majdan megfelelően honorálják. Így volt ez a 2010-es szoclib összeomlás előtt is, és van akinek be is jött a számítás. Például a nevezett két képviselőnek. A tér ugyan egyre szűkül, a sok piti megalkuvó meg egyre szűköl, de nekik személy szerint talán jut majd egy-két morzsa.

Megsúgom: nem jut. Senki nem fogja honorálni a sumákolásaikat. És nemcsak a mindjobban fogyatkozó és mindinkább csüggedt támogatóik nem. Ami sokkal rosszabb hír számukra: a Fidesz sem fogja honorálni a szolgálatukat. És akkor lesz ám sírás-rívás a Mosoly országában.

Sajnos nekünk már régóta bőven van okunk könnyet ejteni. Csakhogy mi nem ezeket a hitvány alakokat siratjuk.

http://index.hu/belfold/2015/09/24/orban_viktor_megnyerte_az_mszp-jobbik-liberalisok_triot_is/

http://nol.hu/belfold/nemeth-zsolt-szerint-a-legjobb-jovevenynek-nevezni-a-migransokat-1565137

Botrányba fulladt a göteborgi könyvkiállítás, a Libération címlapján öles betükkel: Mo: Európa szégyene…

http://www.liberation.fr/liseuse/publication/25-09-2015/1/

Advertisements

Leave a comment

Filed under Közélet, Publicisztika, Web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s