Közérdekű helyesbítés

A hírekben alig szerepelt, és ha egyáltalán szóba került, csak pisszegve és rébuszokban beszéltek róla. Pedig ez volt az utóbbi idők legfontosabb magyar vonatkozású eseménye. Elismerem, nehéz volt észrevenni, a súlyosságát fölfogni, hiszen mindenütt a központi bizottságban kiadott és a központi hírgyár által továbbított fogalmazásban szerepelt. Határzárnak nevezték, és kósza, nehezen összerakható hírcafatokban jelent meg: Németország határzárat vezetett be – természetesen a menekültek megfékezésére, kizárására. Aztán Ausztria következett, majd Szlovákia csatlakozott, és mostmár Lengyelországban is határellenőrzés lesz… Vagyis végül mindenki beadta a derekát, mindenki Orbánt utánozza. Az a rosszarcú Rogán is megmondta: a vezér előre látta, és most egész Európa kénytelen kukoricán tégyepelve megkövetni, meg követni őt.

Hát igen… Ha csak úgy nem… Ha ők mondják, és a többiek zokszó nélkül átveszik azt, amit ők mondanak, akkor Orbánnak megint igaza lett, ismét győzelmeskedett. Neki kétségkívül van némi hajlama arra, hogy a legnagyobb valagbarúgást is diadalmas erőpróbának állítson be, de nekünk, nekünk miért is kéne szekundálnunk őt ebben az államrezonná avanzsált tudatmódosulásban?

Pedig ez történik: az ellenzéki pártok, a szabad sajtó, a demakratikus értelmiségiek többsége átveszi a Fidesz retorikáját és vele –mégha nem is tud róla– a zavaros, züllött gondolatait is. Pontosan úgy, ahogy már régóta romákról és magyarokról beszélnek cigány és nem cigány magyar állampolgárok kapcsán, újabban pedig –menekültek helyett– egyre inkább illegális határátlépőrőt, migránst, netán határsértőt mondanak. Ha így folytatják, az EU-ba kivándorolt félmillió magyarból rövidesen újra disszidens lesz.

Ezzel a határzár-izével is pont ugyanez van. Mindenki úgy viselkedik, mintha mi sem történt volna, illetve a kormányoldal egyenesen ünnepel, pedig valami csak történt: ugyanis elvették a schengeni jogosítványunkat, Magyarországot nem biztonságos országnak nyilvánították. Nem volt sajtótájékoztató, nyilvános kiátkozás, még harmincnapos próbaidőt is adtak. De megbeszélték, megegyeztek és döntöttek: kirúgnak minket a klubból. És ha nincs meggyőző visszakozás a kormány részéről, a harmincapos határzár után további lefokozások következhetnek.

Tudom, hogy önök ezt nem így tudják, ezért is helyesbítek. Mert kérdem én: ha Magyarország az EU azon délkeleti határországa, ahonnan befelé már nincs útlevélellenőrzés, akkor vajon mi a túróért vezetnek be minden tőlünk Nyugatra és Északra lévő országban határzárat, különös tekintettel arra, hogy mától hozzánk már egy menekült légy se tud bezümmögni. A szerb határ pillanatokon belül légmentesen le lesz zárva, amit drótkerítés, rendőrség, katonaság, terrorelhárító kommandók, határvadász egységek, mindenféle neonáci szabadcsapatok és még tán a saját zsebből (mármint a választópolgárok saját zsebéből) finanszírozott Fidesz-szimpatizáns népmozgalmak is garantálnak. Egyedül a keresztény egyházak képviselői nem lesznek ott továbbra sem, dehát nem is segítségnyújtásról, hanem a jogrendünk ellen lázadó tömegek elfojtásáról van ott szó.

Azt nem tudom, hogy van-e összefüggés a kormány statáriális intézkedései és a schengeni bizonyítvány bevonása között. Mindenestre a német-osztrák lépés időzítése ezt sejteti. Mert hát ki az az európai politikus, aki azonosulni akar ezzel a nyílt, prepotens embertelenséggel? Aki vállalni merné a belőle jó eséllyel következő véres fejleményeket? Még az se, aki szíve szerint csak akkor látna menekültet, amikor a háta közepét. Majd meglátjuk mit hoz a holnap, de ezt az irracionális és emberten kockázatot ma egyedül csak Orbán meri bevállalni az EU-ban. És nem csak meri, hanem elvakultan keresi, akarja. Szüksége van a provokációra, a robbanásra, mert egyedül az biztosíthatja neki az utat a teljhatalom felé. Ebben eddig itthon semmiféle akadályba nem ütközött. De –mint ez a schengeni jogfosztás is bizonyítja– az EU-ban kezd betelni a pohár.

Hogy a magyar demokratáknak is elegük van belőle azt már régen sejteni lehet, de ha ezt a futó hangulatot esetleg tettekké akarnák változtatni, el kéne kezdeni nevén nevezni a dolgokat. Csak akkor derülhet ki ugyanis, hogy mi is az igazság, hogy miről van valójában szó. Csak így derülhet ki például, hogy az egyes tagországokban ukk-mukk-fukk bevezetett határellenőrzés azt jelenti, hogy kizártak bennünket az EU biztonsági zónájából.

Advertisements

5 Comments

Filed under Közélet

5 responses to “Közérdekű helyesbítés

 1. Grenkli Péret

  nem, ez egyáltalán nem ezt jelenti. teljes félremagyarázása a történetnek.

  Like

 2. bánsági györgy

  Drága, jó Dés Úr!
  Nagy baj van! Ezt az is jelzi, amikor egy művelt, tanult ember fogja a műveltségét, tanultságát és sutba vágja, hogy elővehesse a kaszáját. Azt a kaszát, aminek e nyelét az indulat, a régmúlt eltorzult tükre és az úgynevezett jóltájékozottaktól összecsipegetett hírfoszlányok fogják. Nagy baj van, mert ha a maga fajta, világlátott és nyitott emberfők is elkezdik az úgynevezett “nagyon európai” nézeteket terjeszteni, akkor annak nem lesz jó a vége. Sőt, akkor különösen katasztrófális eredménnyel számolhatunk, ha a sok könnyen befoláysolható ember is átveszi ezelket a tanokat és az ezekben fellelhető bélyegeket (megbélyegzéseket). Azt ön nyilván nem így látja – Spanyolországból különösen nem! -, hogy nagyon rég nincs már Európa, meg eurpai értékek és határok sem. Talán nem is volt, vagy csak annyira, mint amennyire létezik Egyesült Államok… Szívesen elmondanám erről is a véleményem, mert ide tartozna, de részben Önnek nem az a dolga, hogy az én véleményemet olvasgassa, nekem pedig írnom kellene a gyermekeim vegetális túléléséért, nem pedig polemizálgatni falanszter állapotokról, meg fura gondolat-fűzérekről. A lényeg tehát: az a legnagyobb baj az ön “írásában”, hogy miközben magát távol tartja az ilyen (magyarországi) prehumanoid gondolkodástól és cselekményektől, az igazmondó köponyeg leple alatt olyan jelzőket használ, ami egy nagyon leegyszerűsödött gondolkodású közembertől is illetlenség. Arról már nem is beszélve, hogy azok a “következtetések”, amelyeket írtásában említ, nem csak a hazai sajtó “elhallgató” képviselőit hozzák kínos helyzetbe, hanem Önt is. Schengen, meg a cigányok és a neonáci szabadcsapatok… Mi jöhet még? A posztkommunisták, a buzik és a bérgyilkosok kimaradtak… Szóval, drága Dés Úr, úgy vélem, hogy egy ilyen kis írással sajnos Ön is csatlakozott azokhoz, akik a másik oldalon állnak. Akik falakat építenek, meg a lehet, hogy sosem létező demokrácia papírvékonyságú falát újabb hasításokkal tarkítják véleményekkel, tettekkel, összeesküvés elméletekkel (és többek között a menedékkérő-hullám minimalista továbbgondolásával sem bajlódnak, mert azzal csak bebizonyosodna, mennyire felkészületlen mindenki az Ön által említett európai elvek befogadására).
  Jó egészséget és tisztább látást kívánok a magyar irodalom egyik legsikeresebb alakjának!

  tisztelettel : Bánsági György

  Like

  • Kedve Bánsági úr! Köszönöm kommentjét. Az hogy nem értünk egyet, egy pillanatig se zavarja. Ez az élet rendje. Az emberek még abban se értenek egyet, hogy a lecsót kell csinálni: rizzsel, tojással, anélkül, a kalbász mellé virslivel, mennyi paradicsommal, stb… Hát hogy várható akkor, hogy egy ilyen bonyolult, nehéz kérdésben egy húron pendüljünk. A különbség csak az, hogy a lecsó rajtunk múlik. Ez a menekültkérdés viszont nem. Itt tényleg csak dumálunk, okoskodunk a magunk örömére vagy bosszantására.
   Ezért nem is vitatkozom önnel, csupán egy apró –a kommentje szempontjából is lényegtelen– megjegyzés: nem Spanyolországból nézem az itten esményeket. Már évek óta itthon élek és –mondhatni– nekem se térkép a táj.
   Külön köszönöm, hogy a magyar irodalom egyik legsikeresebb alakjának nevez. Szavait jóslatnak veszem, hiszek bennük.
   üdvözli, Dés Mihály

   Like

 3. Iván

  Magyar állampolgárok az EU-ban legálisan dolgozhatnak , utazhatnak , szabadon átlépve a Schengeni határt. Aki Magyarország, azaz az EU határán szeretne keresztüljutni, az nem menekült, hanem bevándorló, mert sem Görögországban, sem Szerbiában nincs veszélyben az élete. Ezért nekünk nem kötelező őket beengednünk. Aki pedig ilyen formán csak átsétál az országunkba, sínen, vagy a mellett, az jogtalanul teszi ezt, legyen az gyerekes anyuka, vagy idős nagypapa.
  Amivel egyáltalán nem értek egyet, az a migránsok felé irányuló kormányzati negatív propaganda. Az szörnyű, és hazug. Egy mindenkori kormánynak pont az ellenekezőjét kéne kommunikálni, az összefogás és a tolerancia eszményét hirdetni.
  Ellentmondani látszom magamanak? Senki mellett és senki ellen nem foglalok állást, csak a mostani látásmódom alapján próbálom objektíven látni a történéseket. Persze mint mindig, most is tévedhetek.

  Üdv: Cs. Iván

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s