Közérdekű helyesbítés

FB, 2015 szept. 15. kedd

 

A hírekben alig szerepelt, és ha egyáltalán szóba került, csak pisszegve és rébuszokban beszéltek róla. Pedig ez volt az utóbbi idők legfontosabb magyar vonatkozású eseménye. Elismerem, nehéz volt észrevenni, a súlyosságát fölfogni, hiszen mindenütt a központi bizottságban kiadott és a központi hírgyár által továbbított fogalmazásban szerepelt. Határzárnak nevezték, és kósza, nehezen összerakható hírcafatokban jelent meg: Németország határzárat vezetett be – természetesen a menekültek megfékezésére, kizárására. Aztán Ausztria következett, majd Szlovákia csatlakozott, és mostmár Lengyelországban is határellenőrzés lesz… Vagyis végül mindenki beadta a derekát, mindenki Orbánt utánozza. Az a rosszarcú Rogán is megmondta: a vezér előre látta, és most egész Európa kénytelen kukoricán tégyepelve megkövetni, meg követni őt.

Hát igen… Ha csak úgy nem… Ha ők mondják, és a többiek zokszó nélkül átveszik azt, amit ők mondanak, akkor Orbánnak megint igaza lett, ismét győzelmeskedett. Neki kétségkívül van némi hajlama arra, hogy a legnagyobb valagbarúgást is diadalmas erőpróbának állítson be, de nekünk, nekünk miért is kéne szekundálnunk őt ebben az államrezonná avanzsált tudatmódosulásban?

Pedig ez történik: az ellenzéki pártok, a szabad sajtó, a demakratikus értelmiségiek többsége átveszi a Fidesz retorikáját és vele –mégha nem is tud róla– a zavaros, züllött gondolatait is. Pontosan úgy, ahogy már régóta romákról és magyarokról beszélnek cigány és nem cigány magyar állampolgárok kapcsán, újabban pedig –menekültek helyett– egyre inkább illegális határátlépőrőt, migránst, netán határsértőt mondanak. Ha így folytatják, az EU-ba kivándorolt félmillió magyarból rövidesen újra disszidens lesz.

Ezzel a határzár-izével is pont ugyanez van. Mindenki úgy viselkedik, mintha mi sem történt volna, illetve a kormányoldal egyenesen ünnepel, pedig valami csak történt: ugyanis elvették a schengeni jogosítványunkat, Magyarországot nem biztonságos országnak nyilvánították. Nem volt sajtótéjékoztató, nyilvános kiátkozás, még harmincnapos próbaidőt is adtak. De megbeszélték, megegyeztek és döntöttek: kirúgnak minket a klubból. És ha nincs meggyőző visszakozás a kormány részéről, a harmincapos határzár után további lefokozások következhetnek.

Tudom, hogy önök ezt nem így tudják, ezért is helyesbítek. Mert kérdem én: ha Magyarország az EU azon délkeleti határországa, ahonnan befelé már nincs útlevélellenőrzés, akkor vajon mi a túróért vezetnek be minden tőlünk Nyugatra és Északra lévő országban határzárat, különös tekintettel arra, hogy mától hozzánk már egy menekült légy se tud bezümmögni. A szerb határ pillanatokon belül légmentesen le lesz zárva, amit drótkerítés, rendőrség, katonaság, terrorelhárító kommandók, határvadász egységek, mindenféle neonáci szabadcsapatok és még tán a saját zsebből (mármint a választópolgárok saját zsebéből) finanszírozott Fidesz-szimpatizáns népmozgalmak is garantálnak. Egyedül a keresztény egyházak képviselői nem lesznek ott továbbra sem, dehát nem is segítségnyújtásról, hanem a jogrendünk ellen lázadó tömegek elfojtásáról van ott szó.

Azt nem tudom, hogy van-e összefüggés a kormány statáriális intézkedései és a schengeni bizonyítvány bevonása között. Mindenestre a német-osztrák lépés időzítése ezt sejteti. Mert hát ki az az európai politikus, aki azonosulni akar ezzel a nyílt, prepotens embertelenséggel? Aki vállalni merné a belőle jó eséllyel következő véres fejleményeket? Még az se, aki szíve szerint csak akkor látna menekültet, amikor a háta közepét. Majd meglátjuk mit hoz a holnap, de ezt az irracionális és emberten kockázatot ma egyedül csak Orbán meri bevállalni az EU-ban. És nem csak meri, hanem elvakultan keresi, akarja. Szüksége van a provokációra, a robbanásra, mert egyedül az biztosíthatja neki az utat a teljhatalom felé. Ebben eddig itthon semmiféle akadályba nem ütközött. De –mint ez a schengeni jogfosztás is bizonyítja– az EU-ban kezd betelni a pohár.

Hogy a magyar demokratáknak is elegük van belőle azt már régen sejteni lehet, de ha ezt a futó hangulatot esetleg tettekké akarnák változtatni, el kéne kezdeni nevén nevezni a dolgokat. Csak akkor derülhet ki ugyanis, hogy mi is az igazság, hogy miről van valójában szó. Csak így derülhet ki például, hogy az egyes tagországokban ukk-mukk-fukk bevezetett határellenőrzés azt jelenti, hogy kizártak bennünket az EU biztonsági zónájából.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s