A puska meg a puskaporos hordó

Dés Mihály, La Vanguardia (Barcelona), 2015 szeptember 7

 

Egy nyolcvanas éveiben járó nénike rémülten kérdezi háziorvosától, hogy hogyan védje meg magát az országot elözönlő bevándorlóktól? Egy rádióhallgató, aki Attilaként mutatkozik be kedvenc betelefonálós műsorában, felháborodottan magyarázza kedvenc műsorvezetőjének, hogy „ezek az úgynevezett menekültek több jogot követelnek maguknak, mint amennyi a magyaroknak van”. Egy magát progresszívnek és környezetvédőnek valló tanárnő azt magyarázza barátnőjének, hogy rettentesen fél attól, hogy Magyarország most iszlamizálódni fog. „Ezek ugyanis levágják a nők klitoriszát”, teszi hozzá.

Akárcsak a magyarok túlnyomó többsége, az idézett három személy se látott még soha egyetlen menekültet se. Hacsak nem a televízióban. Ott viszont bőven volt alkalmuk rá. Különösen az állami csatornákon, ahol másról se esik szó. És mindig úgy, mintha a végítélet napját közvetítenék egyenes adásban: egy új népvándolrás keretében politikai menekülteknek álcázott megélhetési migránsok özönlik el hazánkat, járványt és terrorizmust hurcolnak be hozzánk, elveszik a magyarok munkáját, veszélyeztetik a kultúránkat, az életformánkat. A rettentetes próféciákat kisérő képek is mindig nyugtalanítóak, elborzasztóak. És hogy azok is maradjanak, a MTV vezetői megtiltották, hogy a menekültek gyerekei képernyőre kerüljenek, nehogy még szánalom ébredjen a nézőkben.

Ez az egész bevándorlási téboly azzal kezdődött, hogy tavaly ősszel elkezdett csappanni a Fiidesz népszerűsége, mégpedig a Jobbik rovására, pedig Orbán pártja állítólag a radikálisok megfékezésére kezdett radikalizálódni. Az igen találékony magyar miniszterelnöknek sosem hiányoznak megváltó ötletetei a nehéz helyzetekben. Néhány kevésbé sikeres próbálkozás után –mint például a halálbüntetés bevezetésének fölvetése– végül a menekültválságban találta meg a kivezető utat. Az is igaz, hogy már jó ideje nyomon volt. Januárban ­– miután részt vett a Charlie Hebdo elleni mészárlás áldozatainak emlékére szervezett felvonuláson– az EU liberális migránspolitikáját okolta a merényletért és kijelentette, hogy hazája nem fogad bevándorlókat, mert „Magyarországot szeretnénk Magyaroszágként megtartani”. Április végén pedig egy „Nemzeti konzuáltációt” rendelt el a „bevándárlosról és a terrorizmusról”, ami abból állt, hogy minden nagykorú magyar állampolgár kapott egy levelet, egy kérdőívet és egy térítésmentes válaszborítékot. A levélen Orbán színes fényképe és aláirása volt, valamint egy fekete tíntával írt olyan szöveg, amelyet még a francia Nemzeti Front se merne bevállalni. A kérdőív híven reprodukálta a miniszterelnök levelének idegengyűlőlő szellemiségét, fegyelmezetten kiiktatta azt a szót, hogy menekült –helyette az illegális vagy megélhetési bevándorló kifejezést használta– és arcátlanul összemosta korunk háborús viharainak e hajótörötteit a terrorizmussal. A „Nemzeti konzultációnak” nevezett hisztéria-kampány második fázisaként –júniusban, amikor már valóban elérte az ország déli határát a menekültek első hulláma– óriás plakátokkal terítette be az országot, amelyeken olyan felvilágosításokkal fordultak –magyarul– a nem kívánt idegenekhez, mint: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!”.

Ahelyett hogy folytatnám a magyar kormány menekültügyi gaztetteinek felsorolását (melyek között egy új vasfüggöny fölhúzása is szerepel), szeretnék leszögezni két dolgot. Egyrészt azt, hogy Magyarországon nemhogy lényegében nincsenek bevándorlók, hanem nem is lesznek a közeljövőben, tekintve hogy senki közülük nem kíván a Duna-Tisza közén letelepedni. Van viszont félmillió magyar (a lakosság 5%-a), többnyire fiatal szakember, aki az elmúlt öt évben hagyta el az országot jobb életkörülmények és munkalehetőségek reményében. Van aztán egy meghatározhatatlan számú nem EU-s állampogár, akinek –off shore cégeken keresztül– a magyar kormány jó pénz fejében tartózkodási engedélyt, és –ezzel– szabad belépést ad az EU-ba.

Másrészt pedig azt érdemes kiemelni, hogy a már jó ideje folyó gyülölet-és félelemkampány ideje alatt a kormány az égvilágon semmit sem tett a válság kezelésére. A régesrég beharangozott népvándorlást a már eleve elégtelen infrastruktúrával várta: konkrétan két menekülttáborral, melyek közül az egyik kétezer, a másik ezer ember befogadára alkalmas. A regisztrációs rendszert se bővítették, aminek következtében a több mint százezernek mondott menekültek száma egyáltalában nem kontrollálható. Mindenesetre eddig menekülteket kizárólag csak a határátkelőhelyeken, egyes pályaudvarokon és a környékükön lehetett látni – mindig embertelen körülmények között. Illetve újabban a Bécs felé vezető országúton is, eleven mementóiként Jézus példázatának: „Jövevény voltam, és nem fogadtatok be engem” (Máté, 25;43).

Mi lehet az értelme az embertelenség és a felelőtlenség eme intézményesített kombinációjának, aminek nyilván kedvez a menkültválsággal kapcsolatos egységes EU-s fellépés hiánya, meg az egyes tagországok önzése, szűklátókörűsége. A legkézenfekvőbb válasz az, hogy Orbán szavazatokat próbál visszaszerzeni a Jobbiktól, és egyben el akarja terelni a figyelmet az ország valódi problémáiról. A másik hipotézis –ami nem zárja ki az elsőt, csak kiegészíti–, hogy tudatosan kelti a káoszt, mert az lehetőséget ad neki különleges rendelkezések bevezetésre, melyek segítségével még kevesebb kontroll nélkül még nagyobb hatalomra tehet szert. Akárhogy is van, Csehov óta tudjuk, hogy ha egy darab első felvonásában szerepel egy puska, akkor az a harmadikban mindenképpen elsül. A jelenleg zajló dráma első felében pedig nem holmi mordály jelent meg, hanem egy egész puskaporos hordó, amit egy olyan politikus tett oda, amelynek rezsime csak az EU révén tud fennmaradni.

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Közélet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s